пʼятницю, 14 квітня 2023 р.

Писанка - оберіг українського народу


З давніх часів яйце - це символ створення світу. Споконвіку  наші бабусі до Великодня  розписували писанки, вкладаючи в кожен символ свої побажання, мрії, сподівання для всіх членів родини.
 У Флоринському закладі був проведений майстер-клас «Писанка - оберіг українського народу», на якому кожен охочий мав можливість навчитися робити власноруч унікальні подарунки, створити маленький шедевр, зацікавитися і пройнятися українською культурою та традиціями. Саме тут,  учителька з трудового навчання Красножон Л.А. та педагог-організатор Костенюк Т.Б., навчали учнів закладу створювати писанки. Усі учасники прагнули дізнатися більше про символізм свята Великодня, про сакральне значення святкових виробів. Дотримуючись правил та принципів писанкарства, що дійшли до нас із сивої давнини: - для розпису писанки використовується спеціальний інструмент – писачок; - основні елементи малюнків наносяться гарячим воском; - коли попередньо підготовне яйце опускають у спеціальний фарбник, то ділянки, покриті воском, залишаються білими. - малювати можна будь-які символи, головне, щоб вони були близькими тому, кому будуть дарувати писанку. 
 Даний майстер-клас це був процес утіленням ідей, що об’єднав учнів та вчителів,  допоміг показати самоідентичність, унікальність  писанкарства і доторкнутися до спадщини наших пращурів. Усі були захоплені  процесом створення писанок, кожен вкладав частку  мрій і побажань у свою роботу, відчуваючи себе в душі митцями.














Немає коментарів:

Дописати коментар