вівторок, 30 листопада 2021 р.

 

Історико-краєзнавчий конкурс «Моє Поділля»

 З 27 вересня до 1 листопада  2021 року проходив  історико-краєзнавчий конкурс «Моє Поділля», з метою активізації історико-краєзнавчої, пошуково-дослідницької роботи, підтримки юних краєзнавців у вивченні, дослідженні рідного краю.

Метою конкурсу є активізація історико-краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи, виховання  в учнівської молоді любові та пошани до рідного краю, формування гармонійно розвиненої особистості шляхом вивчення історичної та культурної спадщини свого народу, розвиток індивідуально творчих форм самовираження.

Кон




курс проводився за трьома номінаціями: «Об’єктивом фотографа», «Очима дослідника», «Пером публіциста». Учасниками в номінації «Об’єктивом фотографа» стали учні 10 класу, які у своїх роботах відобразили різні куточки рідного краю, пам’ятки природи та культури, висвітлили красу  рослин, явищ природи, які важко побачити одній людині і злегкістю відтворити іншій.

Так, Волинська Анна обєднала фото під назвою  «Колоситься нива золотиста», описавши їх такими словами: «Мене завжди зачаровує мова природи… Особливо, коли ця мова золотистого колосся, яке шепоче, розповідаючи свою історію. Від часу сівби до повного дозрівання кожен колосок проживає своє особисте життя. Мова кожного з них зливається у мелодійну пісню і гучно лунає на широкому видноколі, а звук пронизує всю душу, доторкаючись кожної струни мого серця».

Сторожук Ілона у своїх фото передала яскравість літніх трав, запах яких п’янить вранці, коли природа пробуджується, а іскриста росичка хоче хоча б на кілька годин ще затриматися на квітах. «Літній аромат різнотрав’я» - таку назву має її робота.

«Літні сутінки» - цікава та неоднозначна назва фоторобіт Дремко Лілії. Вона зазначила, що  любить гуляти і насолоджуватися спокоєм сутінків, коли  все навколо, ніби хамелеон змінює свій колір. Колір неба наливається червоними фарбами, прорізується наскрізь сірими стрілами з хмар. Кожний  зелений листок наситився червонуватим золотом. То відблиск вечірнього неба…І тиша…Зворушлива і злегка моторошна.

Макарчук Світлана вирішила відобразити у сюжетних фото «Чотири миттєвості життя русальної квітки».  Латаття жовте, або глечики жовті. Народні назви: жовта водяна лілія, жовта маківка, бабка, збанок, збанятник, лопатень жовтий, лопушняк жовтий, мак водяний, товстушка, водяна царівна. Жовті русальні квіти підлягають охороні на всій території України, вид занесений до Зеленої книги.

А чи знали ви, яке природнє явище називають провидицею? Мабуть не задумувалися… Недобитко Софія знайшла її! «Предвісниця щасливих змін» - таку назву отримала її робота.  Різнокольорова пані піднявшись на небосхилі, привернула увагу і щире здивування.Зовсім не дивно, що веселка здавна вважалася особливим знаком. Це природне явище, наділене різними прикметами, але їх об'єднує одне — побачити веселку до добра, до щастя, до везіння. А коли вона подвійна – то  знак  на великі зміни, при чому, лише позитивні!

Немає коментарів:

Дописати коментар